KOST FÖR VÅRA Chakran

Observera att en varierad kost i kombination med en sund livsstil är det bästa för att alla våra chakran ska vara i balans. Nedan följer kortare råd för respektive chakra.

1. Muladhara (Trygghet)

Muladhara chakra står för stabilitet, överlevnad och trygghet. Det sitter allra längst ner i vår ryggrad och är det allra viktigaste av våra chakran då det är här energin börjar röra sig. 
Kostråd för att stimulera muladhara: Proteinrik mat tar tid för kroppen att smälta vilket skapar energi i det nedre chakrat. Denna typ av mat är därför grundande. 

2. Svadhistana (njutning)

Svadhistana chakra står för njutning, längtan och känslor.  Det är lokaliserat mellan naveln och muladhara. 
Kostråd för att stimulera svadhistana: Drick mycket vatten, juicer och örtteer. Kroppen behöver vätska för att kunna renas och undvika att njurarna blir fulla med gifter . 

3. Manipura (vilja)

Manipura står för vilja, mental styrka och energi. Det är lokaliserat vid naveln, där vi kan få "fjärilar i magen".  
Kostråd för att stimulera manipura: Stärkelserik mat, såsom rotfrukter, är bra då det ger energi till kroppen. Undvik snabba kolhydrater. 

4. Anahata (kärlek)

Anahata chakra står för medkänsla och kärlek. Det är lokaliserat nära hjärtat. 
Kostråd för att stimulera Anahata: Grönsaker är en produkt av fotosyntesen, vilket våra kroppar inte kan producera. Grönsakerna samlar energi och balans från solen, jorden, luften och vattnet vilket balanserar hjärtchakrat.  

5. Visuddha (kreativitet)

Visuddha chakra står för kommunikation och kreativitet. Det är lokaliserat vid hals, nacke och axlar. 
Kostråd för att stimulera Visuddha: Frukt sägs vara högst i kostkedjan eftersom de faller från trädet när de är mogna vilket gör att vi ej behöver döda varken djur eller växter. Energin från frukt passerar snabbt genom kroppen så att energin kan nå halschakrat. 

6. Ajna (IntuItion)

Ajna chakra står för intuition och är lokaliserat vid tredje ögat, punkten mellan våra ögonbryn. 
Kostråd för att stimulera Ajna: Det är svårt att rekommendera mat för sjätte chakrat då det är mer kopplat till ett mentalt tillstånd än vad vi äter. Det som kan hjälpa däremot är fasta eller meditation. 

7. Sahasrara (frid)

Saharara chakra  står för förstånd och frid. Det är lokaliserat på toppen av huvudet. 
Kostråd för att stimulera saharara: Det är svårt att rekommendera mat för sjunde chakrat då det är mer kopplat till ett mentalt tillstånd än vad vi äter. Det som kan hjälpa däremot är fasta eller meditation.