Umami I vegansk mat

Ordet umami kommer från japanskan och är känt som den femte smaken. Smaken kan beskrivas med ord som köttig, rökig, nötig, ostig och saltig. Den kan associeras med smaken av buljong. För mig är umami kopplat till grillat på sommaren, det som ger karaktär till maten och helt enkelt nyckeln till att lyckas med vegansk matlagning. 

För att framhäva den så kallade femte smaken i veganska rätter finns det vissa knep. 

För att få fram smaken av lagrad ost går det att använda näringsjäst vilket till exempel passar bra till pasta, polenta eller dipper. 
Se gärna detta recept på Vegansk pizza. 

En av mina personliga favoriter är att tillsätta soltorkade tomater i  sallader, pastarätter eller smörgåsar. 
Se gärna detta recept på Örtig apelsinsallad. 

För att få fram den rökiga smaken är det tacksamt att rosta nötter eller frön samt tillsätta chipotle som är rökt chili.
Se gärna detta recept på Rökig pesto

Smaksättare såsom balsamvinäger, misopasta, tamarisoja, grönsaksbuljong eller fond är också är tacksamt att tillföra rätterna. Kombinationen av svamp och tamarisoja är särskilt effektiv. 
Se gärna recept på Vegansk kebab.